Att laga mat är väl ingen "konst"

Här kommer ett par recept, som kan vara bra att ha till hands, kanske.
Jag är en stor vitlöksfantast och till helgerna speciellt, frossar jag i vitlök, och därför så kommer det ett par användbara såser.
Självklart så kan man göra dessa såser utan vitlök, men jag tycker ................................
Ja det vet Du redan.
Tsatsiki
4-5 dl Turkisk eller Grekisk yoghurt, finns på 1 kg burk. Fördelen
med den är att den är avrunnen.
Annars får man köpa Naturell yoghurt och låta den rinna av
i ett melittafilter eller en tät tygduk.
2-4 st Vitlöksklyftor, stora.
1½ msk Olivolja.
1 msk Vinäger.
Salt, svartpeppar (gärna nymald) och ett gäng kryddor som just Du gillar.
Gurka Hackad eller grovriven (men den kan uteslutas om man tycker det).
Blanda ihop ingredienserna, riv eller pressa ner vitlöken och servera till grillat eller stekt kött.
Låter man "såsen" stå ett dygn så får man bättre smak.
Om Du tänker bjuda på fisk, så gör Du en likadan sås, men tar bort gurkan, och använder bara 1 vitlöksklyfta. Kryddorna ersätter Du med någon typ av fiskkrydda, som Du gillar. Finns många olika typer att köpa på marknader och i affärerna förstås.
Tillsätt även pressad citron, ½ till 1 hel, smaka av, vill man ha mer smak så är det bara att krydda på lite till.
Till köttet serverar Du rostade rotsaker och lök.
Potatis, palsternacka, morötter, rödbetor, gul och röd lök, ta gärna knipplök också (blir väldigt mjuk och god).
Skär rotsakerna i "klyftor", lägg dom i en långpanna, krydda med salt och peppar och ringla olivolja över.
Sätt in pannan i ugnen på 200 grader i ca 40 - 50 min, prova av med en potatissticka.
Köttet och fisken kan Du ju redan grilla eller steka, så gör bara som vanligt, så blir det perfekt.
Till fisken så får det väl bli färsk potatis, eller varför inte pressad.
Sen kommer den verkliga konsten, uppläggningen, och den överlämnar jag med varm hand till Dig.
Lyft gärna fram nån färg, använd grön sparris och tomater t ex så får Du lite färg på tallriken.
Lycka till och smaklig spis.






Kommentarer
Trackback