Vad skönt att det har regnat "lite"

Skönt och skönt, men det har ju sina fördelar, när man som jag älskar svamp. Nu poppar dom äntligen upp igen, mina älskade "höstissar", vilket gör att jag bara måste kasta in ett recept som jag läste idag. Det lät så smaskigt så till helgen blir det mera svampplock bara för att testa om man kan laga lika gott som det verkar.
Annars så har man väl fått nog av regn i år. Inte många solglimtar under semestern och helgerna har på något sätt lyckats regna bort. Om inte annat så har man åkt iväg till något ställe där det regnat, och då har det varit hur fint som helst, hemma.
Gräset skulle ha klippts för tre veckor sedan, men jag har ju en sån där uppsamlare som sätter igen så fort gräset är blött, och det är inte roligt. Man kör tre meter och så är det fullt i röret, tar loss och rensar, kör tre meter igen sliter av röret och rensar, ja Du förstår. Gröna fingrar är bara förnamnet, en annan är grön ända till armhålan innan man är klar med klippningen och till på köpet så har man blivit av med lite svära, också, det är väl enda fördelen med den klippningen.
Ja fy faan för regnväder, va det inte det jag sa från början??

Här kommer receptet som är hämtat ur boken "Pajer" av Caroline Hofberg (Natur och Kultur).

Kantarellpaj med camembert


Du behöver:

PAJDEG:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g smör, kylskåpskallt

1-2 msk iskallt vatten

FYLLNING:

1 liter kantareller, rensade

1 gul lök, skalad och hackad

Smör till stekning

175 g camembert eller brieost

3 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde

0,5 tsk salt

1 krm nymalen peppar

Gör så här:

1. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.

2. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.

3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24-26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter.

5. Skär svampen i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.

6. Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.

7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över svampen och osten.

8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

Ha e
Tord


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0